Makine Otomasyonu

Makineler, endüstri sektöründe çok önemli bir rol oynamaktadır. İnsan gücüyle yapılamayan, uzun süren ve hataya açık tüm işlerde makinelere ihtiyaç vardır. Makinelerin hızlı, verimli ve emniyetli çalışabilmeleri için mekanik sistemle otomasyonun bütün halde iyi olması gerekmektedir. Makine otomasyonu konusunda uzman olan firmamız partner firmasıyla birlikte makineler geliştirmekte ve bu makinelere ait otomasyon hizmeti vermektedir. Ayrıca farklı sektörlere ait sıfırdan makine yazılımları ,düzgün çalışmayan mevcut makine yazılım revizyonları ve mevcut makinelerinizde çıkan arızalar için çözümler üretmekteyiz.

a)Kağıt sektörü Tecrübelerimiz;

-laminasyon hattı otomasyonu

-Karton Dilimleme hattı otomasyonu

-Karton Ebatlama hattı otomasyonu

– Kağıt Ebatlama hattı otomasyonu

– Boyama Hattı Otomasyonu

– Kornet Külah Ambalaj Hattı Otomasyonu

Kağıt hatları otomasyonunda birkaç konu öne çıkmaktadır.

Bunlardan ilki hat üzerinde çalışan motorların senkronizasyonu dur. Senkronizasyonun ideal olabilmesi için hat üzerindeki motorların encoderlarının bulunması ve motorların hızları belirlenirken bu encodarlardan geri besleme alınması çok önemlidir. Motorlar silindirlere bağlanırken farklı çevrim oranlarında redüktörler kullanılabildiği ve silindir çapları değişken olabildiği için her bir motor için optimizasyon yapılarak hat hızının özellikle kalkış duruşlarda ve hız değişimlerinde hat boyunca stabil kalmasının sağlanması gerekir. Aksi halde Kâğıt gerginliği sabitlenemeyeceğinden kopmalar veya gevşemeler olabilmektedir. Kağıt ve Kumaş gibi esnek malzemelerin hat üzerinde sabit gerginlikle akışının sağlanması için Dancer Kontrol Sistemleri de yoğunlukla kullanılabilmektedir. Bir çekici silindirin gerisine koyulan dancer, normal şartlarda hat hızı ile çalışacak olan motorun hattaki gerginlik bilgisinden geri besleme alarak hızını artırması veya azaltması ile gerginliğin belirli aralıkta tutulmasını sağlayacaktır.

Diğer bir önemli nokta ise hattın çözücü ve sarıcı bölümleridir. Kâğıt hatlarında genellikle makine girişlerine bobinler halinde gelen kâğıt, bobinlerden çözülerek hatta besleme yapılmaktadır. Bobinden çözme işlemi yapılırken bobin çapı zamanla azalacağı için bobinin çevresel hızının hat hızında tutulması önem kazanmaktadır. Bu işlem oransal frenleme sistemleri ve dancer yardımı ile yapılabileceği gibi çözücü motorlar vasıtası ile tork kontrollü çalışılarak ta yapılabilmektedir.

Benzeri şekilde sarıcı uygulamalarında da silindir çevresel hızının sabit tutulabilmesi için uygulama silindir merkezine bağlı bir motor ile yapılıyor ise çap arttıkça motor hızının azaltılması için değişik yöntemler kullanılabilmektedir. Bunlardan bir tanesi çapın düzenli olarak oransal mesafe sensörü ile kontrol edilip hız bilgisinin düzenlenmesi olmakla birlikte sarılacak malzemenin kalındığı ve motorun tur sayısı ile hesaplama yapılarak bobin kalınlığının hesaplandığı sistemlerde uygulanabilmektedir.

-Kalıp içi transfer sistemleri otomasyonu

-Makinalar Arası Transfer Sistemleri Otomasyonu

-Pres Otomasyonu

-rulo sac sürme hattı otomasyonu

-bobin sarma/çözme sistemleri otomasyonu

-Alüminyum Extrüzyon Hattı Otomasyonu

-Beyaz Eşya Üretim Hattı Otomasyonu

-Şerit Testere Alın Kaynak Makinesi Otomasyonu

-Ultrasonik Kaynak Makinesi Otomasyonu

Kalıp içi transfer sistemleri

Presler Metal sektörünün vazgeçilmez bir parçası olarak uzun yıllardır kullanılmaktadır. Presler tek basım yaparak kalıp içine elle veya robotlar yardımı ile malzeme yüklenebildiği gibi sac metal çözücüler yardımıyla malzeme yüklenerek otomatik çalışmaları da sağlanabilmektedir. Bu tip sistemlerde sacın kalıplar arası geçişlerde bağlantısı koparılmayarak her bir sürümde tüm sacın ilerideki diğer kalıba geçmesi sağlanmaktadır. Kalıplar arası geçiş yapan malzemenin soğumadan diğer kalıba geçmesi kullanılacak kalıp sayısının azaltılması, nihai ürünün bir seferde presten çıkarılması gibi önemli kazançlar sağlamaktadır.

Fakat Prese koyulacak ürünlerin şerit sacdan olamayacağı uygulamalarda kalıp içi transfer sistemleri öne çıkmaktadır. Kalıplar açılır iken kalıp içine girerek ürünlerin bir önceki kalıptan diğerine presin tekrar vuruşundan önce aktarılması ve dışarı çıkılması servo motorlar vasıtası ile hızlı ve senkron çalışmaya imkan verecek şekilde yapılabilmektedir. Ürünlerin aktarılmasından sonra presin vurması sağlanabileceği gibi Pres encoderı ile kurulacak transfer sistemi arasında sanal CAM vasıtası ile ilişki kurularak presin sürekli çalışması da sağlanabilmektedir.

-Enjeksyon makinesi otomasyonu

-Extrüder Makinesi Otomasyonu

-Plastik Şişirme makinesi Otomasyonu

-Kauçuk Makinesi Otomasyonu

-Ram Makinesi Otomasyonu

-Pad Steam Makinesi Otomasyonu

-Pad Dry Makinesi Otomasyonu

– Kumaş Yıkama Makinesi Otomasyonu

-Jigger Makinesi Otomasyonu

– Kumaş Kurutma Makinesi Otomasyonu

e)endüstriyel ağaç sektörü tecrübelerimiz;

-MDF Üretim hattı Otomasyonu

-Emprenye hattı Otomasyonu

-Hassas kalınlık ölçüm sistemleri otomasyonu

Tekstil makinaları otomasyonunda en önemli noktalardan biri gerginlik kontrolüdür. Kumaş elastik bir malzeme olduğundan fazla gerilmesi kumaşın boyunu uzatarak özelliğini kaybetmesini sağlayacağı gibi yeterli gerginliğin sağlanamaması hat üzerinde akışını engellemektedir. Bu sorunların ortaya çıkmasını engellemek amacıyla Dancer kontrol sistemleri kullanılmaktadır. Her bir çekici silindirin gerisine çeşitli özellikte olabilen Dancer kontrol sistemleri koyularak boy gerginliği ayarlanır.

Yıkama, Kurutma, Kimyasal enjekte etme gibi birçok amaçla farklı kademelerde kumaşlara farklı sıcaklıklar uygulanabilmekte bu ısıtma işlemleri genellikle sıcak buhar vasıtası ile yapılmaktadır. Oransal kontrol vanaları ve sıcaklık ölçüm cihazları ile PID uygulaması yapılarak odaların istenen sıcaklıkta sabit tutulması tekstil sektöründe önemli yer tutmaktadır.

Jigger makinesi ile kumaşların istenen sabit sıcaklıktaki banyodaki suya istenen kimyasalların dozajlanarak sabit hızda ve sabit gerginlikte çalışması sağlanarak boyama, kasar, sökme, yıkama gibi işlemlerin düşük su sarfiyatı ile yapılması sağlanmaktadır. Jigger makinasında kumaş iki silindir arasında banyodan geçirilerek sürekli sarma ve çözme işlemleri yapılır. Çalışmanın doldurma, boşaltma, ısıtma, kimyasal dozajlama, durulama gibi adımları reçete üzerinden seçilebildiğinden operatörlere serbest çalışma imkanı sağlar.

-MDF Üretim hattı Otomasyonu

-Emprenye hattı Otomasyonu

-Hassas kalınlık ölçüm sistemleri otomasyonu

– Şişe Dolum Hattı Otomasyonu

-Üretim Bantları Otomasyonu

-Mikser Sistemleri Otomasyonu

-Tartım Sitemleri Otomasyonu

– Röle Test Makineleri Otomasyonu

– Endüstriyel Çoklu Fiş-Priz makineleri Otomasyonu

-Klemens Montaj Makineleri Otomasyonu

-Soket Pim Montaj Makineleri Otomasyonu

-Çeşitli Sektörlerde Döner Tablalı Tam Otomatik Montaj Makineleri otomasyonu

-Otomatik Servo Delme ve Klavuz Çekme (Diş Çekme) Makineleri otomasyonu

-Rotary kesim Otomasyonları

-Uçar testere Otomasyonları

-Konveyör Sistemleri Otomasyonları

Tam otomatik montaj makineleri,

Birçok malzemenin birbiri ile vidalama, çakma, yerleştirme, sıvama, presleme gibi yöntemler ile montaj edilip kalite kontrolü yapılarak nihai ürün olarak makinadan çıkarılmasını sağlayan sistemlere otomatik montaj makineleri denilmektedir. Bu makinelere Ürünler Vibrasyon sistemleri ile yönleri bulunarak pnomatik sistemler ile döner tablalar üzerine yerleştirebileceği gibi konveyör üzerinden kamera ile kontrol edilerek robotlar vasıtası ile de yerleştirilebilmektedir. Ürünlerin döner tablalar üzerinde birleştirilmesi, servo motorlar ile tork ve mesafe kontrollü olarak vidalanması ve çözülmesi, üzerlerine yazı yazılması, dielektrik testlerinin yapılması, kamera ve benzeri sistemler ile kontrol edilmesi gibi işlemler yapıldıktan sonra sağlam ve bozuk olarak ayıklanması yapılabilmektedir.

Üretim miktarının makineler vasıtası ile artırılmasının yanı sıra üretilen sağlam ve bozuk ürün miktarları, dakikadaki üretim adetleri ve OEE değerleri kaydedilebilmektedir. Operatöre, vardiyaya veya belirlenebilecek herhangi bir kritere göre geriye dönük kayıt alınarak verim kontrolü yapılabilmektedir. Hata çeşitlerinin kaydı tutulduğundan hammadde kalitesi ve makineye uygunluğu rahatlıkla anlaşılabilmektedir.

Rotary kesim (Rotary Knife),

Birçok malzemenin istene boylarda ve istenen noktalardan kesilmesi için Rotary Kesim Makineleri kullanılmaktadır. Üzeri desenli bir malzemenin desenlerin kesimde doğru yerlerde kalmasının sağlanması veya hat üzerinde hızın anlık değişimlerinden doğabilecek boy kesim problemlerinin çözülmesi için Rotary kesim makineleri kullanılmaktadır. Bir veya birden fazla döner bıçaktan oluşan bir silindir bıçak hat üzerindeki encoderdan ve varsa kesilecek malzeme üzerindeki beneklerden geri besleme alarak istenen boylarda kesim işlemi yapabilmektedir. Kesimi yapacak bıçakların bulunduğu silindirin çapına, çevresindeki bıçak sayısına ve kesim boyuna bağlı olarak silindirin hızını kontrol eden servo motor kesimler arasında hızlanarak veya yavaşlayarak kesim boyunu ayarlar. Kesim noktasına yaklaşıldığında hat hızı ile senkron olunarak düzgün kesimin yapılması sağlanır.

Uçar Testere,

Bir hat üzerinde akan kısa sürede kesimi yapılamayacak malzemelerin hat durdurulmadan belirli boylarda kesiminin yapılabilmesi için uçar testereler kullanılabilmektedir. Uçar testere hatta monte edilir. Kesilecek boydaki ürünün geçişi ölçülerek belirlendikten sonra uçar testere hattın hızına senkron şekilde ilerleyerek kesim işlemini yapar ve kesimden sonra başlangıç noktasına geri döner.

ÇÖZÜM VE HİZMETLERİMİZ İLE İLGİLİ BİZİM İLE İLETİŞİME GEÇİN