a)Kağıt sektörü Tecrübelerimiz;
-laminasyon hattı otomasyonu
-Karton Dilimleme hattı otomasyonu
-Karton Ebatlama hattı otomasyonu
– Kağıt Ebatlama hattı otomasyonu
– Boyama Hattı Otomasyonu
– Kornet Külah Ambalaj Hattı Otomasyonu
Kağıt hatları otomasyonunda birkaç konu öne çıkmaktadır.
Bunlardan ilki hat üzerinde çalışan motorların senkronizasyonu dur. Senkronizasyonun ideal olabilmesi için hat üzerindeki motorların encoderlarının bulunması ve motorların hızları belirlenirken bu encodarlardan geri besleme alınması çok önemlidir. Motorlar silindirlere bağlanırken farklı çevrim oranlarında redüktörler kullanılabildiği ve silindir çapları değişken olabildiği için her bir motor için optimizasyon yapılarak hat hızının özellikle kalkış duruşlarda ve hız değişimlerinde hat boyunca stabil kalmasının sağlanması gerekir. Aksi halde Kâğıt gerginliği sabitlenemeyeceğinden kopmalar veya gevşemeler olabilmektedir. Kağıt ve Kumaş gibi esnek malzemelerin hat üzerinde sabit gerginlikle akışının sağlanması için Dancer Kontrol Sistemleri de yoğunlukla kullanılabilmektedir. Bir çekici silindirin gerisine koyulan dancer, normal şartlarda hat hızı ile çalışacak olan motorun hattaki gerginlik bilgisinden geri besleme alarak hızını artırması veya azaltması ile gerginliğin belirli aralıkta tutulmasını sağlayacaktır.
Diğer bir önemli nokta ise hattın çözücü ve sarıcı bölümleridir. Kâğıt hatlarında genellikle makine girişlerine bobinler halinde gelen kâğıt, bobinlerden çözülerek hatta besleme yapılmaktadır. Bobinden çözme işlemi yapılırken bobin çapı zamanla azalacağı için bobinin çevresel hızının hat hızında tutulması önem kazanmaktadır. Bu işlem oransal frenleme sistemleri ve dancer yardımı ile yapılabileceği gibi çözücü motorlar vasıtası ile tork kontrollü çalışılarak ta yapılabilmektedir.
Benzeri şekilde sarıcı uygulamalarında da silindir çevresel hızının sabit tutulabilmesi için uygulama silindir merkezine bağlı bir motor ile yapılıyor ise çap arttıkça motor hızının azaltılması için değişik yöntemler kullanılabilmektedir. Bunlardan bir tanesi çapın düzenli olarak oransal mesafe sensörü ile kontrol edilip hız bilgisinin düzenlenmesi olmakla birlikte sarılacak malzemenin kalındığı ve motorun tur sayısı ile hesaplama yapılarak bobin kalınlığının hesaplandığı sistemlerde uygulanabilmektedir.